Giftfri, men inte sprutfri

Vi strävar mot en giftfri odling, men mjöldaggen respekterar inte det! Så ibland får vi ta i med hårdhanskar. Vi jobbar oftast förebyggande och lägger upp en sprutplan för året. Unge plantor har inte så god resistens som äldre plantor, så det får man ta i beaktning också. De tyska PIWI sorter är nästan resistente och få, lätte behandlinger räcker (mjölk, grön såpa, bakpulver....) eller sprutsvavel - alt godkännt inom ekologisk odling. De konventionella sorterne Bacchus och Cabernet Dorsa kräver tyvärr lite tyngra medel - där har vi än så länge fået använda kemiska stridsmedel. Vi hoppas att de också med tiden når bättre egen resistens mot olika svampangrepp.

2018-12-31 10:34:06

Card image cap

Biodynamik i vinmarken

I början av juni 2018 hade vi glädjan att vise upp vår skånska vinäventyr för Thierry från Domaine Saint Nicolas i Loire. Thierry driver numera sin släktsgård helt biodynamisk och delte med sig av sin erfarenheter inom giftfri odling. Biodynamisk odling är helt annat tankesätt än det som man oftast anlägger vid ekologisk odling. Ekologisk odling fokuserar enligt mig oftest på minimal påverkan, medan biodynamik forsökar förstå naturens egen symbios och därigenom förstärka de positiva krafter, t.ex. förstärka plantens egen resistens genom att vattna med nässelextrakt. Vinodling i Sverige är fortfarende i sin vorden och fokus är på at lyckas ta fram hederlig vin, men när näringen och kunskaperne har mognats kanske det är dags att tänka omm i biodynamisk riktning för bättre vin och hållbarere odling.

2018-12-31 09:57:12

Card image cap

Hemsidan är klar.

Hej.
Den nya hemsidan är nu klar. Då den är nyskapad kan det eventuellt finnas lite fel. Detta kommer isåfall åtgärdas inom kort. Tack.
Mvh Önnarps Vin & Must

2018-12-25 11:15:14