Solaris

Solaris är en trotjänare i nordisk vinodling. Framtagen i Tyskland av Staatlichen Weinbauinstitut Freiburg. Den mognar tidigt, har hög sockerhalt och är mögelresistent (PIWI) – inget tjafs – den funkar! Vinerna har blommiga aromer och närmar sig med fatlagring en Europeisk chardonnay. Murre från Klagshamn Vin är Sveriges Solaris-expert, så hälsa gärna på honom för att lära er mer om Solaris i kyligt klimat. Vi använder Solaris solitär och tillsammans med Souvignier gris i våra viner. Används kommersiellt främst i Tyskland och Polen.


Antal plantor på vingården just nu: 300

Läs mer här

Cabernet Dorsa

Cabernet Dorsa är en relativt ny tysk druvsort och används kommersiellt i Tyskland. Den är en korsning av de tyska vinsorterna Blaufränkisch och Dornfelder. Stora, mörkblå klasor med mycket kraftig färg i skalet. Sorten tänker vi använda till rosévin.


Antal plantor på vingården just nu: 200

Läs mer här

Souvignier Gris

Souvignier Gris är en relativt ny druvsort, en så kallad PIWI druva eftersom man har korsat fram mögelresistens (pilzwiderstandsfähige) genom korsning av kloner av Cabernet Sauvignon och Bronner (Rondo). Sorten ger fruktiga viner, som är goda på egen hand och vi använder dem till att mixa med Solaris för att balancera Solaris’ ibland lite väl blommiga aromer. Den är framtagen för kyligare klimat och mognar så långt ner som vid 7-8 grader till skillnad från ungefär 10 grader för de flesta andra druvorna – och kan då sitta kvar en bra bit in i oktober innan skörd. Stora klasor som har ett vackert rosa skal – den mest eleganta druva som finns. Än så länge användningen begränsad till Norden men vi tror att den blir en hård konkurrent till Solaris pga. smak och att den är så pass lättsköt.


Antal plantor på vingården just nu: 250

Läs mer här

Bacchus

Bacchus är en korsning av druvorna Silvaner och Riesling. Det är en gammal tysk druvsort som används främst i Tyskland. Den ger små, kompakta klasor. Fruktigt vin. Än så länge har den inte givit mycket druvor pga. Mjöldaggangrepp men vi hoppas på en större framgång 2019.


Antal plantor på vingården just nu: 250

Läs mer här