Sork-kriget del 1

Sorken – åkersorken - Microtus agrestis – denne envisa rackare. Många timmar och bekymmer har ägnats åt att bekämpa dem. Tillsynes gulliga små veganer, men ta inte fel! De ger sig på rötterna på plantorna och kan snabbt ta livet av en hel bokhäck eller en rad med vinplantor. De är aktiva året om till och med. I somras fick jag hejdad et anfall i vinmarken, men ungefär 10 plantor dog innan vi fick läget under kontroll. Och under åren har de också gjort stora hål i bokplanteringen förutom fruktträd etc. Riktig tråkigt! Många timers arbete med at plantera och sköta plantorna och så plötslig en dag står de och lutar åt sidan eller börjar vissna. Det som funkar mot sorken är gas, men det får inte användas i odlingar i Sverige. Har testat med en sorts kanon i gångerna, men efter et par kills, ändrade sorkarna strategi ock grävde runt kanonen istället. Ett annat råd är att skrämma bort dem med ljud (eg. en glasflaska i hålet, som då tjuter i vinden) – har inte testad detta.

2019-01-08 07:16:09

Card image cap

Avgnagna rötter

Sorken åter upp rötterna tilmed på stora plantor. Dessa bokplantor är från 2012 och väletablerade. Man ser hur hele rotsystemet är avbiten et par centimeter under markytan. Rackare!

2019-01-08 07:03:03

Card image cap

Sork- kriget del 2

Vad som tillsynes funkar är lukt – tydligen giller dem inte starka doftar och söker bort in till grannen istället. Jag har testad surströmming (!) – tror det fungerar, men i stor skala och upprepade behandlingar då blir det lite jobbigt En enklare metod som jag har testad i somras och igen nu i början av januari är vitlöksgranulat. Detta köpas i stora mängder och är inte gratis direkt. Granulatet sprids längs plantorna och utskiljer under tiden vitlöksolja. Lukten är potent. I somras försvann sorken i alla fall. Det kan bero på torkan eller på vitlöken. Det får vi se.

2019-01-08 06:58:35

Card image cap

Giftfri, men inte sprutfri

Vi strävar mot en giftfri odling, men mjöldaggen respekterar inte det! Så ibland får vi ta i med hårdhanskar. Vi jobbar oftast förebyggande och lägger upp en sprutplan för året. Unge plantor har inte så god resistens som äldre plantor, så det får man ta i beaktning också. De tyska PIWI sorter är nästan resistente och få, lätte behandlinger räcker (mjölk, grön såpa, bakpulver....) eller sprutsvavel - alt godkännt inom ekologisk odling. De konventionella sorterne Bacchus och Cabernet Dorsa kräver tyvärr lite tyngra medel - där har vi än så länge fået använda kemiska stridsmedel. Vi hoppas att de också med tiden når bättre egen resistens mot olika svampangrepp.

2018-12-31 10:34:06

Card image cap

Biodynamik i vinmarken

I början av juni 2018 hade vi glädjan att vise upp vår skånska vinäventyr för Thierry från Domaine Saint Nicolas i Loire. Thierry driver numera sin släktsgård helt biodynamisk och delte med sig av sin erfarenheter inom giftfri odling. Biodynamisk odling är helt annat tankesätt än det som man oftast anlägger vid ekologisk odling. Ekologisk odling fokuserar enligt mig oftest på minimal påverkan, medan biodynamik forsökar förstå naturens egen symbios och därigenom förstärka de positiva krafter, t.ex. förstärka plantens egen resistens genom att vattna med nässelextrakt. Vinodling i Sverige är fortfarende i sin vorden och fokus är på at lyckas ta fram hederlig vin, men när näringen och kunskaperne har mognats kanske det är dags att tänka omm i biodynamisk riktning för bättre vin och hållbarere odling.

2018-12-31 09:57:12

Card image cap

Hemsidan är klar.

Hej.
Den nya hemsidan är nu klar. Då den är nyskapad kan det eventuellt finnas lite fel. Detta kommer isåfall åtgärdas inom kort. Tack.
Mvh Önnarps Vin & Must

2018-12-25 11:15:14